Husets ögon

Som sagt i förra inlägget så är fönstren en av de första saker vi kommer att ta oss an på huset. När huset renoverades 1986-87 byttes originalfönstren från 1870-talet ut mot nya treglasfönster. De nya fönstren är utåtgående i bottenvåningen men inåtgående på övervåningen, de har moderna spanjoletthandtag, kraftiga bågar och dessutom är de lägre än de ursprungliga fönstren och har en annan indelning.

Bild

Originalfönster från 1870-talet med korspost och spröjs nedtill.

Bild

Befintligt fönster, inåtgående med två avdelande spröjsar.

När man bytte fönster på 80-talet gav man de gamla fönstren till grannarna som har ett likadant hus som vårt (mer om det huset kan ni läsa under Husets historia) och som då höll på att restaurera det och saknade innerfönster. För ett par år sedan bestämde sig de nya ägarna av det huset för att byta fönster. Vi tog då tillbaka originalfönstren och de står nu i vår ladugård. Ett tag funderade vi på att byta tillbaka till dessa fönster men de saknar sina karmar eftersom dessa sitter kvar i väggarna i grannhuset. Vi kontaktade Åkullsjöns snickeri i Robertsfors och fick en offert av dem på nya karmar vilket skulle kosta ca 5.000 kr per fönster. Det tyckte vi lät ganska dyrt så vi började fundera på om vi skulle tillverka nya fönster, kopior av originalen men med fuskkorspost. Detta skulle kosta oss 7.000 kr per fönster. Då dyker det plötsligt upp en annons på Blocket med treglasfönster i rätt storlek och med fuskkorspost som kostar 100 kr per fönster. Vi slog till direkt.

Bild

Huset som vi fyndade fönster från på Blocket.

Hur gamla fönstren som vi köpte är, är lite svårt att säga. Vid första anblicken ser de ut att vara från 70-talet på grund av deras färgsättning (de är oljade bruna) men vid en närmare undersökning så är det antagligen husets originalbågar från 1930-talet. Ursprungligen har de varit tvåglasfönster men på 2000-talet har de kompletterats med en isolerglaskassett på insidan. De har gjutna beslag, typiska för 1900-talets första hälft och bågar och karm har enkla profiler. Vi ska nu renovera dessa fönster och sätta in dem i vårt hus allt eftersom vi renoverar de olika rummen. På utsidan kommer fönstren att målas engelskt röda och på insidan blir de brutet vita. Men mer om färgsättningen av huset kommer ni att få veta en annan gång.

Annons

1 kommentar

Under Fönster

Ett svar till “Husets ögon

  1. Denna blogg kommer att bli intressant att följa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s