Från en storstadsdjungel

Det finns massor vi skulle kunna göra men ibland måste man göra något man vill istället, eller något som kanske bara går göra just nu. Den här helgen gjorde vi just en sådan sak då vi ägnade oss åt trädgårdsarbete. Inne i stan där vi bor finns det ett trädgårdsstadsområde från 1910-20-talet. En av tomterna där har stått och vuxit igen i många år nu och nu ska de två villorna på tomten rivas och ett nytt hyreshus ska upp där. En gång i tiden bodde här två trädgårdsintresserade systrar som hade en underbar välskött trädgård anlagd omkring 1920. Bland annat växte här hängsyrener som nog hör till de första planterade exemplaren här uppe. Nedan kan ni se en bild från systrarnas trädgård och deras vackra hus, numera förfallet och helt avskalat från all snickarglädje.

Systrarna Degermans villa och trädgård. Bild lånad från Kulturarvvasterbotten.se

Eftersom vi visste att det fanns mycket värdefullt gammalt växtmaterial på denna rivningstomt tog vi kontakt med bostadsbolaget som ska bygga där för att höra vad de tänkte göra med allt. De var visserligen intresserade av att spara växterna men hade inte de ekonomiska möjligheterna så förra veckan fick vi beskedet; ta allt ni vill bara det är borta innan mitten av september! Sagt och gjort, vi tog spadarna och släpen och åkte ner till stan och började gräva. Med oss hem fick vi hängsyrener, rosentry, rosor, vit krollilja och någon sorts klätterväxt som vi ännu inte har lyckats avgöra vad det är. Nu är det bara att vänta och se om det överlever i vår trädgård. Växterna kommer i alla fall att passa in perfekt där eftersom trädgården här påminner om systrarnas i form och innehåll.

Blommande rosentry och hängsyren i systrarnas gamla trädgård.

Annons

Lämna en kommentar

Under Trädgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s