Allt tar sin tid

Arbetet med fönsterrenoveringen har visat sig ta betydligt längre tid än vad vi hade trott. Delvis beror det på att vi samtidigt har påbörjat säsongens skogsarbete men sen så har vi även varit tvungna måla fönstren fler varv än vad vi planerade eftersom färgen inte täcker så bra. Att måla fönstren röda utvändigt och vita invändigt tar även det sin tid då man måste vara extra noggrann där färgerna möts. Om man köper nya fönster och vill ha dem målade i två olika kulörer in- och utvändigt kostar detta ungefär 1000 kr extra, vi börjar förstå varför nu…

Det blir mycket funderande när man använder två färger också, tex var ska färgerna mötas? Vad ska vara vitt och vad ska vara rött? Eftersom vi vill att fönstren ska se vita ut från insidan så målar vi bara ytterbågens utsida och kanter röda medan mellansidorna blir vita. Detta innebär att innerbågarna målas helt vita så när vi kommer till dem blir det ju något lättare och mer snabbarbetat. Genom att måla ytterbågens kanter röda och innerbågens kanter vita skapar man också en illusion av att fönstret inte är så tjockt vilket kopplade bågar annars lätt upplevs som.

Fönster med kopplade bågar, ytterbågen med gröna kanter, innerbågen med vita. Foto: Hålla hus

En annan sak man inte vill missa är färgen på gångjärnen. Om man målar ytterbågen röd men karmen vit så innebär det att halva gångjärnet blir rött och halva vitt. Genom att måla synliga delar av karmen i rött som bågarna så blir gångjärnen samma färg och det blir inte så polkagrisaktigt. Fler tips om hur man målar fönster och annat om färgsättning kan ni läsa i skriften Att välja färg från Hålla hus som ni hittar här.

Annons

Lämna en kommentar

Under Fönster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s