Färgfunderingar

Just nu går tankarna kring färgsättning av köket. När man sätter sig ner och verkligen funderar så är det faktiskt inte helt enkelt att bestämma kulörer. Vi vet att vi vill ha ett ”vitt” kök, men inte ett kritvitt. Och då finns det ju plötsligt en uppsjö av alternativ – kittvit, utevitt, pärlgrått, antikvitt, äggskalsvitt osv. Gråvitt, gulvitt, grönvitt, beigevitt… För att komma nån vart försöker vi titta på hur andra ha gjort men det är ju inte helt lätt heller när man bara har foton att gå efter för det är ju inte säkert att färgåtergivningen i trycket är korrekt.

Kök målat med vit linoljefärg bruten med 0,5% grön umbra. Foto: Per Myrhed/Gård & Torp

Köket ovan gillar vi båda men vi upplever det som lite för vitt. Kanske det beror på att både tak och golv är vita också eller kanske är en brytning med 0,5% grön umbra för lite?

Kök målat med 7% grön jord. Foto: Gård & Torp.

Det här köket är också målat i en fin färg, men drar den kanske lite för mycket åt det gröna hållet? Köket nedan, ett originalkök från tidigt 1900-tal, gillar vi också skarpt. Det är målat i NCS S2010-Y10R. Det ser fint ut på bilden men när man tittar i en NCS-karta tycks färgen något mörk.

Kök målat i S2010-Y10R. Foto: Per Myrhed, Gård & Torp.

 Sedan finns det Gysinges ”Jugendbeige” (S1505-Y40R) och Ottosons ”Vit gräddton” (S0902-Y25R) som också skulle kunna funka. Eller kanske en gammal klassiker som 2-3% grön umbra skulle funka bäst? Helst av allt skulle man ju vilja provmåla alla dessa kulörer men det är nog bara att bestämma sig och köra på. Eller ställa sig och bryta färgen på plats på egen hand. Visste vi bara svaret på denna fråga skulle vi kunna börja fixa och måla luckorna till skåpinredningen och det skulle inte vara så dumt det.

 

Annons

2 kommentarer

Under Köket

2 svar till “Färgfunderingar

  1. Jag tycker nog ändå att ni ska jobba lite med att måla färgprover. Det gjorde jag när vi skulle måla vårt kök och det är jag väldigt glad för. Jag köpte provburkar och målade på plankor i källaren. Och när jag var i källaren visste jag precis vilken färg jag ville ha. Saken var bara den att när plankorna lyftes upp i köket så var det ett annat ljus där och det blev en helt annan färg. Färger kan se så olika ut beroende på var de ska användas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s