List och panel

Nu  har vi varit och shoppat loss till köket – taklist, fönsterfoder, pärlspont och bröstlist. Vi skulle gärna ha handlat snickerier på Gysinge – om det inte var för att det blir så dyrt och ligger ca 80 mil bort. Men för att hitta snickerier som ändå är typiska för den era vi vill ha i huset är det inte så dumt att använda sig av Gysinges hemsida för att få fram rätt profiler och dimensioner. Sen finns det faktiskt ett bra snickeri utanför Piteå, Arnemarks såg www.listspecialisten.se där vi hade tänkt handla men nu fick vi lite bråttom och då blev det istället Byggmax.

Maskinhyvlade snickerier från Gysinge, typiska för det sena 1800-talet.

Maskinhyvlade snickerier från Gysinge, typiska för det sena 1800-talet.

Om man ser till att välja ordentligt och inte bara ta första bästa planka man hittar så kan man faktiskt få tag på dugligt virke även på ett billigt varuhus som Byggmax. De har dessutom rätt så fina profiler. Till taklist köpte vi deras svanhals, en klassisk profil som har funnits åtminstone sen sekelskiftet 1900 men som var något bredare förr i tiden än vad den är idag. Till fönsterfoder köpte vi deras antika foder. Till skillnad från många allmogelister så påminner faktiskt denna profil om det sena 1800-talets och den är dessutom 9,5 cm bred vilket inte är så mycket smalare än vad fodren var vid den tiden.

Antik foder från Byggmax.

Antik foder från Byggmax.

Pärlspont har de också i 9,5 cm bredd vilket inte heller är så mycket smalare än den tidstypiska pärlsponten som kunde vara dryga decimetern. Om ni minns från tidigare inlägg (annars kan ni läsa det här) har vi diskuterat en del hur bröstningen i köket ska avslutas och nu blir det en enkel avslutning med denna bröstlist, och ingen liggande bräda mellan pärlspont och list.

Bröstlist från Byggmax.

Bröstlist från Byggmax.

Så nu ska här sågas och målas och spikas så kanske det känns som att det verkligen börjar hända något i köket!

Annons

Lämna en kommentar

Under Köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s