Trappräcke

Funderingarna kring det lilla mellanrummet mellan kök och vardagsrum fortsätter, i det här inlägget blir det dock fokus på trappen. Mellan trappen och mellanrummet, om vi kallar det så, har det ursprungligen funnits en vägg. När huset renoverades 1986 revs denna och ersattes med en spaljé, vilket man kan förstå eftersom trapphallen är ett litet smalt rum utan eget ljusinsläpp och därmed var ganska mörk. Med spaljén blev det betydligt ljusare, men vi är inte så förtjusta i den eftersom vi tycker den är lite för mycket 1980-tal. Vi skulle snarare vilja ha något som andas 1880-tal…

Vår trapp med spaljén mot mellanrummet.

Vår trapp med spaljén mot mellanrummet.

Att bygga upp väggen igen skulle kunna vara ett alternativ, men det känns tråkigt att åter igen få en väldigt mörk trapp och ett rum utan ljusinsläpp. Vi har tittat runt mycket på nätet och i inredningstidningar för att se hur andra har det och började till slut fundera på att helt enkelt byta ut spaljén mot ett trappräcke i gammal stil. Tills vi insåg att den limträbalk som sitter ovanför spaljén inte går ta bort eftersom den bär upp övervåningens golv. Och att ha kvar den ovanför ett räcke tror vi inte skulle bli så snyggt.

Spaljén sedd från mellanrummet med limträbalken upptill.

Spaljén sedd från mellanrummet med limträbalken upptill.

Det fina skynket är förresten som skydd från bås för dörröppningen till köket… Efter att ha tittat runt lite till funderar vi nu på en lösning med en bröstpanel med speglar nedtill och så öppet upptill. Limträbalken kan då målas samma färg som bröstpanelen (antagligen vit). Något liknande skissen nedan, samma vy som bilden ovan. Kanske kan det bli något?

Skiss på bröstpanel vid trapp.

Skiss på bröstpanel vid trapp.

Annons

2 kommentarer

Under Arbetsrummet, Bokrummet, Trappan

2 svar till “Trappräcke

  1. Asta

    Jag skulle nog ändå rösta för ett gammeldags trappräcke. Tycker inte att limträbalken behöver störa ut så mycket där. Måla den i samma färg som trappräcket så försvinner den liksom. Undrar om inte paneler skulle kännas lite malplacerat? Håller med om att inte bygga igen,ljusinsläpp ska man aldrig underskatta.

    • Problemet är att det är inte så högt i tak här så trappräcket skulle i princip möta balken. Det är svårt att avgöra i förväg exakt hur det skulle se ut dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s