Vedspis

På övervåningen i vårt hus finns ett rum som kallas för gammköket. Där bodde gammelfarmor på undantag vid mitten av 1900-talet. I gammköket finns en gammal vedspis kvar, en Bolinders nr 75. Spisen har inte använts sen 70-talet men är i alla fall ett vackert komplement till rummet som är det enda som har kvar sitt gamla golv och tak.

Namnlöst-2

Även om spisen inte används så måste man sköta om den och svärta in den då och då för att den ska förbli lika vacker. Vi använder oss av ugnssvärta och en tandborste när vi svärtar den.

P1030808 - Kopia

Det kanske inte blev jättestor skillnad efteråt men vacker är den i alla fall! Så småningom (när vi får tid över) ska vi låta provtrycka spisen och se om vi kanske kan börja använda den igen. Troligtvis behöver innandömet en översyn, men den dagen den sorgen…

P1030811 - Kopia

4 kommentarer

Under Gamköket

4 svar till “Vedspis

  1. eva fahlgren

    Vi har haft en precis likadan spis i vårt sommarhus men den blev utslängd på 70-talet. Jag hade så tur att jag hittade en precis likadan på blocket förra sommaren, nu väntar den på att få flytta in i vårt kök men först ska den svärtas och leran bytas ut. Bolinder no 75 är en galet vacker spis tycker jag! Skulle inte museet kunna hålla en spisrenoveringskurs i sommar?

    • Ja, visst är de vackra! Men min personliga favorit är fortfarande Husqvarna nr 26, en sådan fanns i vårt sommarhus.
      Kanske inte museet kan anordna kurs men ev länsombuden för byggnadsvårdsföreningen. Vi hade för två år sen en kurs i att baka i vedspis på Rismyrliden då vi även gick igenom skötsel och eldning. Kanske är dags för nån typ av repris?

      • JanneP

        Finns det någon som har tips på reservdelar till Bolinder’s #75.
        Behöver en ny stos som passar för rökgången övergång till skorsstenen.
        Tar ut rökgaserna i öppningen ovanpå i hällen men ska vara samma dimensioner om man tar up på baksidan av spisen.
        Någon som känner till om någon annan typ kan bearbetas till passning.
        Hälsningar
        / JanneP

      • Kolla om inte josefdavidsson.se har de reservdelar du behöver.

Lämna en kommentar