Skafferi

Det börjar faktiskt närma sig inflytt i köket och nästa steg i renoveringen blir troligtvis att bygga skafferiet. Efter många om och men bestämde vi oss till slut för ett fristående hörnskafferi (något vi faktiskt var helt emot från början men man kan ju ändra sig). Förebild är skafferiet i Carl Larsson-gården och vårat kommer att vara byggt av pärlspont precis som det och även med dörr av pärlspont. Idag verkar de flesta välja en spegeldörr istället men det var inte särskilt vanligt förr.

Köket_av_Carl_Larsson_1898[1]

Köket i Carl Larsson-gården med skafferi till vänster.

Det gamla skafferiet i vårt kök var luftat och när vi planerade köket utgick vi först från att vi skulle ha det nya skafferiet på samma plats som det gamla för att kunna behålla luftningen. Vi har dock egentligen aldrig använt skafferiet till sådana varor som behöver luftning, dessa har vi nere i matkällaren. Det sägs ju ofta att gamla skafferier alltid låg vid en yttervägg och var luftade men när vi började studera gamla hus i våra trakter insåg vi snart att det stämmer inte. Skafferier i lägenhetskök var luftade men i hus ute på landet låg skafferiet nästan alltid placerat mitt inne i huset intill murstocken där det var varmt och torrt. Kylda varor placerades i jordkällaren eller i en matkällare under köksgolvet. Och eftersom vi nu har en matkällare som vi använder så kommer skafferiet på traditioneenligt vis att placeras i det hörn där murstocken en gång fanns.

Annons

2 kommentarer

Under Köket, Uncategorized

2 svar till “Skafferi

  1. Ser med spänning fram mot resultatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s