Om linoljefärg 2

Får man kalla vad som helst linoljefärg? Det är en fundering som vi diskuterat i veckan. Det hela började med att vi fick slut färg till köket så vi åkte in till museet för att köpa mer, men det visade sig att även de hade slut färg och att det skulle ta några dagar innan de fick in ny. Så för att inte måsta göra uppehåll i målningen så valde vi att köpa vit linoljefärg från Engwall & Claessons vilket går att få tag på hos Flügger så då slapp vi beställa och kunde i alla fall måla de första varven med den färgen innan vi får tag på mer gräddtonad. Det är några år sen vi sist målade med den här linoljefärgen och redan när vi öppnade burken märkte vi att det inte längre är samma färg. För det första så hade färgen inte skiktat sig som oljefärg annars alltid gör, då olja lägger sig längst upp i burken och pigmentet i botten. Faktum var att färgen inte ens behövde röras om… Nästa var att den inte alls var lika dryg som linoljefärg brukar vara. Normalt räcker en liter till ca 16m2, gissningsvis räcker den här till högst 10m2. Sen har man ju alltid känt på lukten att Lasol innehåller tillsatser, och de har knappast minskat med åren. På burken rekommenderar de också att man tvättar penslarna med lacknafta, normalt brukar det ju räcka att tvätta penslarna med såpa när man målar med linoljefärg. Men man kan ju undra då, var går gränsen? När får färgen inte längre kallas för linoljefärg? Räcker det med att bindemedlet är linolja? Spelar det ingen roll om färgen är förstärkt med både det ena och det andra?

DSC00545_22

Bild från Ovolin

Annons

Lämna en kommentar

Under Övrigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s