Måla tak

I veckan kom ett nytt nummer av Gård & Torp ut där det bl a var med en artikel om plåttak. På vårt hus ligger ett ca hundra år gammalt skivtäckt plåttak som senast målades 1986-87. Eftersom gamla plåttak bör målas om vart tioende år ungefär så är det verkligen på tiden att vårt får lite kärlek… Vi har bestämt oss för att måla taket med Isotrol, en färg baserad på linolja. Vi skulle gärna måla med äkta linoljefärg men eftersom taket målades med en modern takfärg vid den senaste ommålningen så vågar vi helt enkelt inte då vi är rädda att färgen inte ska fästa ordentligt och då tycker vi att Isotrol är det näst bästa. Vi har försökt anlita någon firma att göra jobbet åt oss men inte fått något napp så det blir till att göra det själva – jättekul när man är höjdrädd… Men å andra sidan mycket billigare. Färgen kom idag – tyvärr visade det sig att de istället för att skicka oss hälften grundfärg och hälften täckfärg så har de bara skickat täckfärg så det blir till att vänta på en ny leverans. Men snart så är det dags att börja tvätta taket och så småningom måla – om bara det soliga vädret vill ge med sig! Under tiden försöker vi läsa på om underhåll av plåttak, dels i Hantverkslaboratoriets skrift Målning av takplåt som ni hittar här samt i en gammal artikel i tidskriften Byggnadskultur som ni hittar här. Ursprungligen var taket rödmålat, en färg som var populär i början av 1900-talet då vårt tak lades. Senare har det målats om svart och vi har bestämt oss för att behålla den svarta kulören, helt enkelt för att vi tycker den passar bättre till den gula fasaden. Så småningom ska ju huset bli gråvitt med röda fönster och till det skulle säkert ett rött tak passa utmärkt, men det är några år bort ännu och vid det laget är det väl dags att måla om taket igen…

Detalj av vårt skivtäckta plåttak.

Detalj av vårt skivtäckta plåttak.

Annons

2 kommentarer

Under Taket

2 svar till “Måla tak

  1. Det här följer jag intresserat. Vi har också ett plåttak på vårt lilla hus som behöver målas.

    • Hoppas ni ska ha nytta av våra erfarenheter då. Önskar själv att vi hade någon vi kunde tala med om målning av falsade plåttak men de flesta verkar byta taket när det blir så här gammalt istället för att underhålla det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s