Kärt barn har många namn

De första dörrfodren har kommit upp i köket och det har blivit en del pysslande med foderklossarna, skursklossarna, golvklossarna eller vad man nu föredrar att kalla dem. Vad man än väljer att kalla dem så var de vanliga som avslut nedtill till dörrfodren fram till 1920-talet så det känns självklart att vi ska ha det i vårt hus. Varför man hade dessa klossar är lite oklart, en del tror att det var för att lätt kunna ta upp golven och fylla på mullbänken, somliga tror att det var för att när golven såpskurades ruttnade nedersta delen av fodren fort och då var det lättare att byta ut en kloss än hela fodret, andra säger att det var bara rent estetiskt. Idag finns sådana här klossar att köpa hos ganska många tillverkare men vi har valt att göra dem själv. Klossarna kan ha lite olika utseende, en del mer utsirade än andra, men för att göra det enkelt för oss så har vi valt att göra dem i samma höjd som golvlisten och samma bredd som dörrfodret. Därefter har vi gett klotsarna en fasning som börjar ungefär där fodrets profilering börjar. Så här blev det och vi är i alla fall mycket nöjda.

Dörröppningen mot hallen försedd med foder och foderklotsar.

Dörröppningen mot hallen försedd med foder och foderklotsar.

Närbild av den ena foderklotsen.

Närbild av den ena foderklotsen.

Annons

Lämna en kommentar

Under Köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s