Måla plåttak

Sommaren 2014 gjorde vi ett inlägg på bloggen att vi hade bestämt oss för att måla om yttertaket. Just då gick vi och väntade på att det ihållande solsken som den varma sommaren bjöd på skulle ge med sig så vi kunde måla, men när det till slut gjorde det så vart det istället så fuktigt att vi inte vågade oss på takmålning det året. Istället tog vi tag i det i början av sommaren 2015 men uppenbarligen har vi inte skrivet om det här på bloggen. Målet var att hinna klart åtminstone östra takfallet (men helst båda två).

11760099_794874990609722_3539935760324960527_n

Herrn i huset skrapar taket rent från plastisol.

Vi började med att skrapa och tvätta taket vilket inte var något större problem förutom där det en gång i tiden suttit en till skorsten. Där har taket lagats i med modern plastisolbehandlad plåt och för att kunna måla den måste all plast bort, men det gick till slut. Sedan målade vi taket ett varv med Isotrol pansar och därefter ett varv med Isotrol täckfärg. Vi valde att behålla den svarta kulör som taket haft de senaste 30 åren trots att det ursprungligen var rött. Trots omväxlande regn och solsken så blev till slut första sidan på taket klart och det var nog tur att vi hade bara ett takfall som mål för vi hade ändå inte hunnit med ett till. Nu är det bara en sida kvar men den är i bättre skick så där kanske vi kan sjå oss ett tag till…

IMG_1995

Färdigmålat!

Annons

3 kommentarer

Under Taket

3 svar till “Måla plåttak

  1. Elisabeth Tellenbach

    Blir nyfiken på om taket var rostigt innan? Gjorde ni någon speciell rostskyddsbehandling? Vi står i valet och kvalet att måla om vårt gigantiska ladugårdstak eller lägga ny plåt. Men det är mycket rost och fruktansvärt mycket jobb om man ska ta bort rosten. Men som byggnadsvårdare känns det ju bäst om man kan åtgärda det som går istället för att köpa nytt…

  2. Taket hade lite rost men det var inte så farligt, det mesta gick bra att skrapa bort med stålborste. Vi grundmålade sedan med Isotrol pansar som är en rostskyddsfärg. Generellt sätt så brukar man säga att äldre takplåt står emot rost bättre eftersom den är tjockare och har en starkare galvanisering, därmed är det sällan som det faktiskt rostar igenom plåten. Även om det är mycket rost kan det vara mer estetiskt och går alltså att måla över. Men man bör undersöka plåten ordentligt innan man väljer att bara måla över rosten förstås.

    • Elisabeth Tellenbach

      Tack! Det får väl bli vårens projekt att kolla hur djupt rosten går. Om vi bestämmer oss för att måla taket får vi nog ta lite i taget, så vi mäktar med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s