Gårdsmiljö

Vår gård, stamhemman no 14, låg ursprungligen längre upp efter kustlandsvägen och kallades för Stenbacken. Namnet lever ännu kvar på den platsen men ingen gård finns där idag.

Frostkåge 13-14 1759 - Copy

Vår gård 1759 (nr 4 längst upp i bild, nr 5 visar ungefär det läge gården har i dag). 

Exakt när gården flyttades upp till Liden, ”Lia”, där den idag ligger är inte känt men det skedde före storskiftet 1824. Det bostadshus som finns på gården idag visar spår av att ha blivit flyttat och har troligtvis ursprungligen legat på Stenbacken. Det kan vara ett av de hus som syns på kartan ovan.

Vår gård vid storskiftet 1824.

1824 skedde storskifte i byn. Enligt kartan låg vår gård då uppe i Lia. På bilden ovan ser man det nuvarande bostadshuset i mitten (nr 1), ett sommarhus till höger i vinkel mot mangårdsbyggnaden (nr 2) och en lång länga nedanför bostadshuset (nr 3), antagligen en länga av uthus. Ovanför längan ser man också en mindre byggnad (nr 4), där boa står idag. Längst ner i bild ser man två mindre byggnader (nr 5) varav den ena kan vara bagarstugan (ursprungligen bryggstuga) som ännu finns kvar med samma placering. Byggnaderna till höger i bild (nr 6) är stamhemman no 13.

Vår gård vid laga skiftet 1872.

1872 skedde laga skifte i byn. Tyvärr är handlingarna från skiftet ovanligt dåliga för just vår by. På kartan kan man dock få en bild av hur vår gård såg ut. Längst upp vid vägen låg då stamhemman no 13 som hade flyttat en bit västerut jämfört med storskifteskartan (nr 4). Mangårdsbyggnaden på gården är den som uppfördes av familjen Lindströms anfader, Johan Persson Lindström 1840 (mer om det huset kan du läsa under fliken Husets historia). En bit nedanför den, ungefär mitt i bild, ligger vårt bostadshus (nr 1). Uthusbyggnaderna har nu flyttat till andra sidan huset. På denna karta har den bod (nr 2) som än idag finns kvar tillkommit. Enligt en inskription i taknocken är den byggd 1855 av JPL (Johan Persson Lindström). På kartan finns även den lilla bagarstugan med (nr 3). Någon gång mellan storskiftet och ekonomiska kartan timrades vagnslider, stall och ladugård upp mellan och i linje med boa och bagarstugan men tyvärr finns de inte med på någon kartbild då de redan var försvunna när ekonomen ritades 1956.

Vår gård på ekonomiska kartan 1956.

På ekonomiska kartan från 1956 känner man igen en hel del från dagens gård. Lite förvirrande är dock att de äldre kartorna är ritade med norrpilen åt höger och inte uppåt. Närmast och längs med vägen (gamla kustlandsvägen som går genom byn) ser man stamhemman no 13 och Johan Persson Lindströms hus från 1840 (nr 10), en bit till höger om det ser man vår gårds sommarhus (nr  2) och där intill i vinkel vårt hus (nr 1). Nordost om bostadshuset finns boa (nr 3), vedbon (nr 5), bagarstugan (nr 4), lagården (nr 8), logen (nr 9), sommarlagårn (nr 6) och smedjan (nr 7). De äldre uthusbyggnader som finns kvar på gården idag är boa, bagarstugan, logen och ladugårdslängan från 1930-talet. Utöver det finns det även ett modernt garage, maskinhall och vedbod.  Det gamla sommarhuset finns också kvar men ligger inte längre på samma gård och har dessutom byggts om på 1970-talet efter en brand.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s