Planlösning

Bostadshuset på vår gård är vad Sigurd Erixon i sin bok ”Svensk byggnadskultur” från 1947 kallar en dubbelkammarstuga. Så här skriver han i boken: ”De dubbla framkamrarna förekomma särskilt i Småland och Västergötland…Den (dubbelkammarstugan) måste särhållas från andra på grund av sin fixa form och sin klart begränsade geografiska utbredning. Den har sitt egentliga kärnområde i Smålan och är i Västergötland framför allt utbredd i de norra delarna av Älvsborgs län. I övrigt har den en sporadisk förekomst i Skaraborgs län samt, ehuru i avtagande grad, i södra Dalsland och i någon mån i Värmland – här även hos skogsfinnarna – i Halland, på Öland och i södra Östergötland…De båda kamrarna skilja sig i användningen föga från framkamrar, och liksom dessa …ha de karaktären av vanliga bostadsrum. Det bör nämnas att dubbelkammarstugan har en nära motsvarighet på Åland” Allt detta är ju mycket intressant men han har helt missat att typen faktiskt förekommer i Västerbotten också, om än mycket sporadiskt.

Båda våningarna i vårt hus hade ursprungligen samma planlösning och bestod då av en storstuga som gick genom hela husets bredd, en farstu och farstukammare i mitten och två framkamrar på andra gaveln istället för en sal som i en parstuga. Enligt Erixon ska köket vara placerat bakom farstun men i Västerbotten tycks det snarare ha varit så att köket placerades i storstugan liksom i en par- eller enkelstuga.

Enligt muntlig tradition i släkten är vårt hus bottenvåning uppförd på 1700-talet medan övervåningen förmodligen är påbyggd på 1870-talet. Troligtvis gjordes påbyggnaden av Nils Petter Lindström (generation 2) som flyttade in i huset 1876 när han var nygift. Vid renoveringen 1986-87 hittades säckväv från mjölsäckar från storsvagåren på 1860-talet som använts för att klä väggarna. Väggmålningar längst ner vid golvet på övervåningen visade också att huset ursprungligen varit en våning och då haft högre takhöjd i den våningen än idag.

1939 byggdes huset om för andra gången då Sven och Elsa (generation 4) tog över gården. Köket flyttades då till östra framkammaren medan storstugan delades av till en stor sal och ett mindre sovrum. Samtidigt flyttades också entrén från västra fasaden till den östra då man avstyckade och sålde sommarhuset som ligger på denna sida av huset till en annan familj. 1950 drogs vatten in i huset och ett badrum inreddes då också i denna del av huset.

1986-87 genomgick huset sin senaste renovering. Planlösningen kom då att ändras för att huset skulle få ett mer modernt nyttjande. Köket flyttades tillbaka till det som kommit att användas som sal, entrén flyttades åter igen och en ny groventré togs upp till det gamla köket som blev tvättstuga. En vägg mellan gamla farstun och ena framkammaren revs också och man fick ett stort rum som blev vardagsrum. På övervåningen inreddes det som tidigare varit en kallvinda med två sovrum och en klädkammare. Det tidigare arbetsrummet uppe blev då också badrum.

Våra planer nu är att flytta tillbaka entrén till mitt på huset samt att dela av vardagsrummet till två rum igen. Det som ursprungligen var farstu kommer vi att använda som en liten matsal medan det som idag är farstu blir kapprum. På övervåningen kommer vi att behålla det mesta som det är.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s