Kökstankar 2 – Uppåt väggarna

Egentligen hade vi för länge sedan bestämt vad vi ville ha för tapeter i köket. Vi vill tapetsera huset med nytryck av tapetmönster från 1800-talets senare hälft. I köket vill vi ha något som går i beige eftersom vi tänker måla inredningen i en bruten vit färg och man till de två färgerna lätt kan kombinera vad man vill (rött till jul, grönt på sommaren eller vad man nu kan tänkas hitta på). Tapeten vi hade valt var denna från Boråstapeters kollektion Anno 1905. Vad händer då? Jo, vid nyårsskiftet 2012 bestämmer sig Boråstapeter för att upphöra med kollektionen och ge ut en ny kollektion med nytryck av gamla mönster där denna tapet inte finns med. När vi fick reda på detta tog vi t o m kontakt med Boråstapeters lager för att höra om de inte hade kvar några rullar vi kunde få köpa. Och det hade de – en rulle, och det räcker ju inte på långa vägar. Så då var det bara att börja om från början. Lim och handtryck har ju många fina tapeter, tex Mölletorp som påminner om tapeten ovan.

Men vi tycker egentligen att Lim och handtryck är för dyra och med ett 25 m2 stort kök så går det åt så många rullar. Så den tapet vi tittar på nu är Nästgårds från Gysinge. Fast egentligen tycker vi att den är lite mer av en salstapet än en kökstapet, men det kanske funkar ändå?

Annons

6 kommentarer

Under Köket

6 svar till “Kökstankar 2 – Uppåt väggarna

 1. Eva F

  Fina tapeter alltihop ! Jag har tänkt mig nåt liknande i köket i Gagsmark men då i en grå kulör. Har sett en del fina tapeter i ”Falsterbo”-kollektionen tror jag att det var 🙂 Kanske inte nytryck av gamla mönster men nya i gammal stil i alla fall. Fast det dröjer innan vi tar tag i köket, närmast står hallen på tur. Där blir det inga tapeter utan det blir pärlspont 🙂

 2. Ja, Falsterbo-kollektionen är också fin. Det finns ju hur mycket som helst att välja på egentligen, man måste begränsa sig nånstans, annars blir man väl tokig på kuppen.. Vi funderar också på pärlspont i hallen. Det är så roligt att planera men än roligare bli det att få utföra!

 3. Hej Pernilla!
  Ett tips: Ring Falks tapeter i Karlstad. Han köper upp lager av utgågna Boråstapeter. Jag har ringt honom flera gånger och lyckats få tag på gamla tapetkollektioner. Annars är de andra tapeterna också jättesnygga!

  Lycka till!

 4. Nina

  Har just hittat denna blogg och halleluja! Vilka eldsjälar ni är och vilket ljuvligt hus, kommer bli hur fint som helst när ni är klara! Detta måste jag bara följa 🙂 Jag och min familj har för ett par år sedan äntligen fått flytta hem igen till min släktgård som mammas farfar byggde 1888 1,5 mil utanför Umeå. Där fanns tyvärr ingenting kvar av det gamla utom innertaken på nedervåningen (som vi trodde var förstörda, jag blev så glad så tårarna steg i ögonen när vi fann dem). Vi har därför försökt återskapa stilen, planlösningen och känslan av 1800-tal men var inte riktigt så tålmodiga att vi har gjort allt med gamla metoder och material. Det kan gnaga i mig ibland… Hur som helst så har vi satt Gysinges Nästgårds i vårt sovrum i den färgställning som är på bilden ovan och den är sååå fin! Och riktigt lättarbetad också enligt min man som är målare. Så den röstar jag på 🙂 Nu ska jag fortsätta läsa igenom din blogg från början till slut. Ha det gott och kämpa på!

  // Nina

  • Vad roligt att du hittat till vår blogg, Nina! Även om allt var borta i ert hus så låter det som att ni hade snäppet mer än oss kvar med innertaken i bottenvåningen. Vi har kvar innertaket och trägolvet i ett enda rum, det är allt som sparats… Men en dag så hoppas vi att det ska se ut som från början i alla fall!
   /Pernilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s