Upåt väggarna 2 – Den gyllene medelvägen

Eftersom det nu är (eller kommer att bli) så mycket väggyta i köket funderar vi på att göra en bröstpanel av pärlspont där. Frågan är nu bara hur panelen ska se ut och här är herrn och frun i huset av olika åsikt…

Bild på bröstpaneler från olika tider lånad från Byggnadsvård i praktiken IV – Invändig renovering av Göran Gudmundsson.

Först och främst gäller det höjden på bröstningen. De paneltyper vi lutar åt är nr 5 och 6 i bilden ovan. När det gäller höjden anser frun att det ska vara en ganska hög panel, kanske inte så hög som 3/5 som rekommenderas i bilden ovan men upp till korsposten på fönstren ungefär. Herrn i huset tycker däremot att det är snyggare med en lägre panel, kanske halva väggen eller något därikring.

Den andra frågan är vilken typ av list panelen ska avslutas med. Här tycker herrn en enkel list som i bilden ovan medan frun gärna vill ha ett bredare avslut som i bild 6 längst upp. Hur hittar man den gyllene medelvägen? I bilden ovan har de förresten tapetserat med den tapet vi funderar på till köket men i blått. Konstigt att det känns som den fungerar så bra i ett kök när den är blå medan den i beige känns nästan för fin för en köksmiljö.

Annons

6 kommentarer

Under Köket

6 svar till “Upåt väggarna 2 – Den gyllene medelvägen

 1. I vårt kök (vårt hus är från början av 1900-talet) har vi panel på hela väggen. Det var dock inte något val från vår sida utan någon hade vid något tillfälle helt enkelt satt upp sådan panel. Men val är alltid svårt, framförallt om man inte tycker likadant 🙂 Det är ju sällan det finns något självklart rätt eller fel.
  Jag tror att blått känns mer rätt i kök än beige därför att blått och vitt och rött och vitt är färger som man ofta ser i samband med kök.

 2. Jag gillar den höga panelen men med en smal avslutningslist. Det är ju lite av en kompromiss!

  Håller med om att den i beige känns elegantare, men har ni en hög panel så tar nog inte tapeten över rummet och då kanske det funkar?

  Måste bara säga att det är superkul och kunna följa er här!

 3. Therese

  Jag tycker det ser jättefint ut med sådär hög panel. Mer annorlunda också. Den lägre ser man ju ganska ofta och i hus av olika åldrar. Och som Malin skriver så om ni sen tar smal list så blir det väl bra kompromiss 🙂 Det kommer att bli jättefint!

  • Ja, du och Malin har nog rätt i att den kompromissen blir den bästa. Men jag tycker ju att det är så fint med den breda listen! Och så känns den smala så 70-tal för mig, antagligen för att mamma och pappa hade (har) så i köket (dessutom till en lägre bröstpanel…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s