In på bara stommen

När vårt hus renoverades 1986-87 så strippades hela huset tills det bara var skalet kvar. Det finns inte så mycket bilder från den tiden men de som finns är väldigt bra och informativa. Den här bilden är från den gavel där köket ligger och på bilden kan man se de ursprungliga fönstrens storlek och placering. I bottenvåningen ser ni att de två fönster som tidigare suttit rakt under övervåningens fönster har flyttats ihop intill varandra och så sitter de än idag. Vi skulle egentligen vilja flytta tillbaka fönstren till ursprungligt läge, men det sitter en vägg i vägen och den vill vi helst inte ta bort. Vi skulle kunna flytta isär fönstren så att det blev en knapp meter mellan dem men det skulle nog bara se konstigt ut, särskilt från insidan där det högra fönstret skulle hamna precis intill den där väggen. Ett tag tänkte vi därför att vi skulle kunna sätta in ett tredelat fönster på mitten av fasaden istället för två stycken fönster.

Om ni studerar bilden ovan noga så ser ni dock att det sitter något mellan de två fönstren. Detta något avlastar en I-balk som är monterad tvärs över rummet och som bär upp det nya mellanbjälklaget. Eftersom rummet har en sådan spännvidd tog man nämligen bort de gamla åsarna som hade hängt sig och ersatte dem med moderna bjälkar. På bilden nedan kan ni se I-balken som går tvärs över rummet och bjälkarna i mellanbjälklaget som sedan vilar på I-balken. Detta innebär att vi inte kan ha ett fönster på mitten för den där avlastningen måste få finnas. Så i dagsläget ser det nog ut som att de två fönstren på mitten får sitta kvar där (men det blir andra fönster i originalstorlek). Och även om fasaden haltar något så är det väldigt trevligt från insidan med det här fönstret som ger en underbar utsikt över ängarna från köket.

På denna bild och bilden nedan kan man se en annan intressant sak, nämligen placeringen av den andra murstocken som huset har haft. Huset har ju haft två murstockar men bara den ena finns kvar idag. Den murstocken är infälld i timmerväggarna så att säga, timret går alltså mot murstocken. Så har det däremot inte varit i köket, där låg murstocken utanpå timmerväggen och när den revs ner lämnade den alltså inga spår efter sig utom den svarta fläcken på väggen där spisen fanns. Vi skulle gärna återuppbygga denna murstock och kanske installera en järnspis i köket, men det finns ett stort problem. Tidigare när det fanns en murstock här så gick den upp i ett oinrett rum på övervåningen. Detta rum är numera inrett till två sovrum varav det ena har sin ingång precis där murstocken skulle komma upp. Så det blir nog aldrig någon mer murstock men vad sägs om en skorstensatrapp på taket, bara för att ge det lite balans?

Annons

Lämna en kommentar

Under Fasaden, Fönster, Köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s