Det är detaljerna som gör det

Många undrar varför vi tänker bygga vårt kök själva istället för att köpa prefabricerade skåp och luckor. Det är väl egentligen två anledningar till detta: 1. Vi vill platsbygga vårt kök för att inte behöva använda oss av standardskåpar och -mått. Då kan vi anpassa inredningen efter kökets förutsättningar och inte tvärtom. 2. Vi vill ha en lika fin insida som utsida, dvs av trä och inte spånskivor.

Många undrar också hur vi ska bygga så här kommer några tänkvärda detaljer. Först och främst när det gäller luckorna så kommer vi som nämnt i tidigare inlägg använda oss av gamla fönsterbågar. Dessa är redan urglasade eftersom glasen har använts till fönstren i vårt sommarhus. Istället för glas kommer vi att sätta in skivor i bågarna och sedan målas allt brutet vitt. Bågarna kommer att överfalsas såsom skåpluckor ofta var förr i tiden. I inredningstidningar kan man ofta läsa att förr i tiden var luckor alltid infällda, eller att de alltid var utanpåliggande (det verkar råda en viss oenighet kring detta). Om man verkligen tittar efter på gamla skåp så är det vanligtvis alltså överfalsade de är som på bilden nedan.

En överfalsad skåplucka.

En överfalsad skåplucka.

Bilden är lånad från renoveringsbloggen Åsarp säteri där man har byggt ett jättefint kök bestående av standardstommar från Ikea och specialgjorda luckor. På insidan kommer bakväggen av skåparna vara klädd med pärlspont. Hyllplanen kommer att ha profilerad framkant och fästs i stommen såsom ni ser på bilden nedan som är lånad från bloggen Lantlif.

profilerade hyllplan

Köksöverskåp med pärlspont och hyllor med profilerad framkant.

Många undrar också om det är händige herrn i huset som skall bygga det hela men i det här huset så är det lika mycket frun som står för hamrandet och spikandet så det blir ett gemensamt projekt.

Annons

1 kommentar

Under Köket

Ett svar till “Det är detaljerna som gör det

  1. Vi valde också att specialbygga vårt kök. Dock hade vi en snickare att bygga skåpen till oss. Annars hade vi nog inte haft något kök ännu. Det är roligt att kunna anpassa skåp mm till kökets utseende istället för tvärtom. Vårt kök har så konstigt utseende att det hade varit svårt att göra något annat.
    Det kommer att bli roligt det där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s