En belysningsfråga

Vad ska man ha för takbelysning i ett kök med sekelskifteskaraktär? I dagsläget har vi två lysrörsarmaturer från 80-talet ovanför köksinredningen som ger bra belysning men inte är särskilt snygga. Populärt idag är ju också spotlights men det känns inte alls som det skulle passa in hos oss, inte heller vill vi fälla in något i vårt vackra locktak. Vi har försökt titta runt på olika bloggar och i inredningstidningar för att få uppslag men det går väl så där. Vi har sett att flera har Gysinges porslinslampa, vilket vi också har tänkt ha inne i skafferiet men ingen av oss känner att vi vill ha den som takbelysning annars.

gysinge porslinslampa

Porslinslampa från Gysinge Centrum för Byggnadsvård

Vi har också sett nån som hade hängande jugendarmaturer i köket vilket var mycket snyggt men då ska det till att man har ganska högt i tak och vi har bara 2,40m. Så det går inte heller. Kanske lampan Droppe från Sekelskifte.se (vilket egentligen är en badrumslampa) skulle funka? Men herrn är inte lika förtjust i den som frun.

Badrumslampa Droppe från Sekelskifte.se

Badrumslampa Droppe från Sekelskifte.se

Vad har alla ni där ute i landet valt själva? Har ni något bra tips till oss så hör gärna av er!

Annons

4 kommentarer

Under Köket

4 svar till “En belysningsfråga

  1. mimmi

    http://www.lampfabriken.com/v18/index.php

    Jättefina lampor i toppkvalitet / mimmi

  2. Hej! Läser din blogg eftersom även jag älskar gamla hus! Jag bor på en gård från 1700-talet i Umeå. I vårt kök har vi över köksbordet en oval lampa i svart smide, där vi har både levande ljus och glödlampor. Metallen är en rund oval och ovanpå den sitter de levande ljusen och sen i mitten hänger två lampor ner som har glaskupor (öppna nertill). Svårt att förklara i ord märker jag… I alla fall, sen har vi valt att bara ha en diskret lampa i taket som smälter in i taket. Vi har vitt tak och har en vit plafond som knappt syns faktiskt men som ger bra ljus. Över diskbänken har vi sen spottar som döljs bakom en list. Tycker själv att blev rätt bra för det är ju svårt att få ”rätt” lampor till ett kök man vill ska se gammalt ut. De hade ju inte samma möjligheter som vi…

    • Jag tror jag förstår vad du menar för lampa. På beskrivningen låter det precis som den mina föräldrar har över köksbordet och den är fin. Trevligt att kunna ha levande ljus också. Just nu funderar vi på om vi ska byta ut den hisslampa vi har över bordet idag till den vi har i vardagsrummet som liknar en gammal fotogenlampa och har tre hållare för stearinljus. Och två plafonder i taket är också en idé vi har kommit in på nu. Vi får väl se vad det lider!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s