Vilken lättnad!

På vårt bostadshus ligger ett falsat skivtäckt plåttak. Vi vet inte exakt hur gammalt taket är men på den äldsta fotot vi har av huset, taget 1916, så ligger taket där. Om man läser i böcker och på byggnadsvårdssidor på nätet så rekommenderas det att man underhållet ett sådant tak ca vart 5 år genom ommålning, eller åtminstone vart tionde år men då med två lager färg. Vårt tak har inte målats om sedan 1987 och eftersom beräknad livslängd för ett falsat plåttak är ca 100 år så har vi känt oss rätt så oroliga för taket, även om vi inte sett några tecken på läckage.

Det falsade plåttaket på vårt bostadshus.

Det falsade plåttaket på vårt bostadshus.

Idag har vi därför haft besök av en plåtslagare för att få en besiktning av skicket på taket och till vår lättnad så tyckte han det såg fint ut och att det bara behöver målas om. Vår förutfattade mening var att han skulle döma ut taket och eftersom vi inte skulle vilja byta ut det befintliga taket mot något annat än ett likadant så räknade vi också kallt med att måsta punga ut med en 300.000kr för ett nytt tak. Nu var det tack och lov inte så illa men vi vet i alla fall vad vi ska göra i sommar…

När det gäller köket så börjar vi efter två veckor ha vant oss vid vårt provisoriska kök som fungerar alldeles utmärkt. Rivningen av det gamla köket har tagit lite längre tid än förväntat pga diverse sjukdomar men nu är det snart tomt och förhoppningsvis är inredningen såld innan veckan är slut. Nästa vecka räknar vi med att vi målar innertaket.

Annons

2 kommentarer

Under Taket

2 svar till “Vilken lättnad!

  1. Asta

    Ja det kostar att lägga nytt, vi fick göra det på vårt hus. Ska ni måla om det själva? Vi behöver måla om taket på vårt gårdshus, men vi tänkte leja ut det, tycker det är lite otäckt att klänga runt på taket.

    • Vår första tanke var att måla själva men eftersom vi båda är höjdrädda har vi bestämt oss för att i alla fall kolla upp vad det skulle kosta att leja bort jobbet. Förhoppningsvis blir det inte alltför dyrt så då kan vi kosta på oss det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s