Att röra eller inte röra

Det har inte hänt så mycket här på sista tiden, det har mest handlat om tankeverkstad. När vi rev ut den gamla köksinredningen rev vi också ut fläkten. Eftersom vi ska flytta spisen kommer vi inte kunna använda det gamla fläktröret, det blir för många krökar, så därför kommer vi att dra fläktröret direkt ut genom väggen när vi bygger den nya inredningen. Men det gamla röret måste då pluggas igen. Att ta bort röret upp till taket var inte svårt, inte heller var det särskilt problematiskt att plugga igen hålet i taket. Så här ser det ut just nu i väntan på att taket ska målas.

Det igenpluggade hålet efter fläktröret

Det igenpluggade hålet efter fläktröret

Problemet uppstod när vi skulle ta bort röret ovan taket. Röret går nämligen upp i klädkammaren och förenas där med ventilationen och går sedan upp tillsammans i en stos. Vi tänkte att det skulle vara lätt att ta bort röret i klädkammaren, men det är inbyggt bakom en vägg där elen dessutom är dragen. Så då flyttade vi upp på vindan och tänkte att vi kan ta bort röret under taket. När vi såg hur rören är sammanbundna där blev vi dock lite oroliga att det skulle påverka ventilationen eller skapa fuktproblem på vindan om vi tog bort isoleringen runtom för att komma åt fläktröret. Så nu vet vi just inte hur vi ska göra. Förmodligen måste vi riva väggen i klädkammaren och ta bort röret där som vi tänkte först.

Ventilation- och fläktrör bakom isolering på vindan.

Ventilation- och fläktrör bakom isolering på vindan.

Besöket på vindan visade dock något intressant som vi inte visste om sen tidigare. Nämligen att det ligger ett gammalt spåntak under vårt plåttak. När plåtslagaren var här var han säker på att så inte var fallet eftersom plåten ligger så fint men tydligen så är det ändå så. Det betyder att vårt plåttak inte är riktigt så gammalt som vi trodde, utan att det lades ett spåntak på huset när övervåningen byggdes på på 1870-talet.

Annons

Lämna en kommentar

Under Köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s