Kakel 2

Igår var det äntligen dags att kakla i köket! För första gången på länge jobbade vi tillsammans då vi hade lämnat bort barnen över dagen till mormor och morfar. Tänk så mycket roligare det är att kunna jobba sida vid sida istället för att hela tiden turas om! Vi har mer eller mindre följt de instruktioner för kakling som Byggfabriken har på sin hemsida och som du hittar här men för den som är intresserad kommer här en kortfattad beskrivning av hur vi gjorde. Vi började med att lägga ut allt kakel på golvet nedanför de ytor där de skulle sättas upp för att avgöra hur bitarna skulle beskäras.

Kaklet pusslas ut på golvet.

Kaklet pusslas ut på golvet.

Därefter började vi öva oss i att skära kakel… Vi lånade först en kakelskärare av en släkting och övade på gamla kakelbitar som vi hittade i boa. Det gick dock inte särskilt bra för oss att skära för hand. Ibland blev snittet jättefint, ibland blev det krokigt, ibland gick bitarna av tvärs över istället. Det hela slutade med att vi åkte in till stan och hyrde en kakelsåg istället och det kan vi verkligen rekommendera! Inte en enda bit gick sönder efter att vi började använda den istället.

Övning på att skära kakel för hand.

Övning på att skära kakel för hand.

Herrn i huset skär kakel med kakelsåg.

Herrn i huset skär kakel med kakelsåg.

När vi kände oss säkra på att skära till kaklet satte vi äntligen igång på riktigt. Vi har satt upp kaklet mot en spånskiva, vilket egentligen inte rekommenderas eftersom det finns risk för sprickbildning och tom att kaklet lossnar. Men kaklet vi hade tidigare har ju faktiskt suttit på det viset i 25 år så vi tyckte att vi vågade pröva igen. Istället för kakelfix ska man dock använda kakellim då. Sedan satte vi helt enkelt första raden i ett svep och därefter nästa rad som vi försköt en halv platta för att få kaklet i förband.

Kakling ovanför spisen.

Kakling ovanför spisen.

På den första ytan hade vi så tur att det stämde precis att sätta upp elva och en halv bit, på nästa yta hade vi dock inte lika tur. Enligt rekommendationerna ska man då helst göra två små bitar i varje ände av ytan, men eftersom vi skulle runt ett hörn där tyckte vi det blev snyggare att ha hela bitar i hörnet.

Kakling runt hörn över diskbänken.

Kakling runt hörn över diskbänken.

Nu återstår endast fogning vilket man gör efter 1-2 dygn. Men redan nu ser det jättefint ut och vi är supernöjda! Snart kan vi äntligen sätta in spisen och börja laga mat här!

Köket efter kakling.

Köket efter kakling.

Annons

Lämna en kommentar

Under Köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s