I valet och kvalet

Just nu funderar vi mycket över strömbrytare till köket. Vad ska man egentligen välja för sort? Eftersom köket blir i sekelskiftesstil har vi väl alltid tänkt oss att strömbrytarna skulle följa denna stil men när vi nu börjar titta på vad som finns att välja bland så inser vi att vi egentligen inte är alltför förtjusta i det som är mest ”rätt” för den tidsåldern, dvs brytare i porslin. Dessutom kostar de 500kr…

Strömbrytare i porslin från Byggfabriken.

Strömbrytare i porslin från Byggfabriken.

Den variant som kom efter porslin var bakelit. Känns väl lite bättre, åtminstone med denna typ av vipp som på bilden nedan, men det är fortfarande väldigt dyrt – 360kr.

Strömbrytare i vit bakelit från Byggfabriken.

Strömbrytare i vit bakelit från Byggfabriken.

Sedan finns det även en sort från Renova som inte egentligen är kopior av gamla strömbrytare som de från Byggfabriken utan nån slags modern version. Dessa är betydligt billigare, 125kr, men ingen av oss är egentligen förtjusta i dessa.

Strömbrytare från Renova.

Strömbrytare från Renova.

Till sist finns det ju även möjligheten att köpa begagnade brytare på Blocket eller Tradera eller dylikt, tex 60-talsbrytare som faktiskt inte är helt tokiga utseendemässigt. Men frågan är om de är ok att använda och hur man vet det?

Strömbrytare från 60-talet från Bygg igen.

Strömbrytare från 60-talet från Bygg igen.

Det enda vi vet just nu är att moderna brytare vill vi inte ha. Men vi kan inte bestämma oss för vad vi faktiskt vill ha.

Annons

5 kommentarer

Under Köket

5 svar till “I valet och kvalet

 1. Eva Fahlgren

  Galet nöjd med våra från byggfabriken. Dyra men fina😃

  • Om det inte var så många strömbrytare vi behöver kunde man ju satsa på Byggfabrikens, men hur vi ska ha råd med det till hela huset vet jag inte…=(

 2. Ja, det där med brytare är inte lätt. Eftersom vi efterhand ska byta överallt i huset så har vi faktiskt valt Renovas. Men vi kör svarta och de är, i mitt tycke, mycket snyggare än de vita. Jag har lite svårt för vita överhuvudtaget eftersom jag inte gillar när de gulnar. När jag köpte lite uttag som jag ville ha i bakelit så handlade jag på manufaktum.de. Det var i alla fall då ganska mycket billigare där än på Gysinge eller Byggfabriken. Ni kan ju kolla om ni vill, finns under Leuchten.

  • Jo, det är inte kul om de vita gulnar men just i köket vill vi nog ha vita eftersom det blir ett väldigt ljust rum med ljus tapet och vit pärlspont och vit inredning. Då känns det som att svart blir för iögonfallande. Tack för tipset om Manufaktum! Ska absolut kolla där.

 3. Jag gjorde en liten marknadsundersökning när jag skulle köpa för nått år sen: http://entilltorpblogg.blogg.se/2011/march/marknadsundersokning-bakelit.html. Köpte från Manufactum och är väldigt nöjd!

  Elektriker kan nog se på gamla brytare om de fortfarande är dugliga. Oftast är de det! Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s