Lappa och laga

Det har gått lite långsamt i fönsterverkstan också på sista tiden. Bland annat så upptäckte vi att en av karmarna till köket var skadad nedtill så vi blev tvungna att laga den vilket vi inte hade planerat för. Men nu är karmen äntligen lagad och vi är redo att fortsätta med att måla karmarna. Sedan är fönstren klara för att sättas på plats i köket.

Karmen ilagad i nedre högra hörnet.

Karmen ilagad i nedre högra hörnet.

Närbild av ilagningen.

Närbild av ilagningen.

Andra problem med fönsterrenoveringen har varit tejpningen av glasen. Det har smugit in färg under tejpen hur noga vi än har försökt vara när vi sätter den på plats. Det har också lossnat färg när vi har dragit loss tejpen hur försiktiga vi än varit. Sådana saker kan göra arbetet rätt frustrerande men nu börjar det i alla fall närma sig att dessa tre fönster är klara. Efter många om och men som det känns just nu och flera bättringsmålningar… Då är det bara fjorton fönster kvar…

Annons

5 kommentarer

Under Fönster

5 svar till “Lappa och laga

  1. Asta

    Fönster – det är det tråkigaste jag vet att hålla på med. Jag tejpar inte fönsterna när jag målar. Jag använder istället en vass kniv. Förmodar det är rakblad i den. När jag skär bort färgen så brukar färgen inte följa med. I de fall jag är osäker så sätter jag kniven på tvären och skär istället.

  2. När vi har jobbat med linoljefärg har vi aldrig tejpat fönstren, det har funkat bra att precisionsmåla och vi har inte ens behövt skära bort färg sen. Känner mer och mer att vi ångrar att vi valde detta färgsystem istället…

  3. Fast de fönster jag jobbar med nu är inte så gamla och jag kör med Beckers fönsterfärg helt enkelt. Jag målar på fri hand, ibland blir det bra och ibland blir det på rutan. När det hamnar på rutan använder jag kniven (alltså en sån där platt som är vass och som är till för att skrapa bort saker på fönsterrutor), ibland när färgen är blöt och ibland när färgen är torr. Går mycket fortare än att tejpa. Är jag rädd att färgen ska följa med kniven ( om den skulle vara torr och lite för tjock) sätter jag kniven längs med kanten och trycker den genom färgen.

  4. Du ska inte tejpa på rutan när du målar fönster. Det som händer när du tar bort tejpen är att du skapar en ficka där vatten kan tränga in. Prata med hustrun Erica Duvensjö på Pite Byggnadsvård inför nästa sommar så kan hon ge dig råd, eller kom förbi hos oss så kan vi visa dig hur du löser detta både enklare och mer tidseffektivt!

  5. Det gäller att vara försiktig om man ska skrapa bort färg från gamla fönsterrutor med vass kniv eller rakblad, eftersom de är buckliga så blir det fula repor. Lösningsmedel är nog bättre. 🙂 Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s