Första fönstret på plats

Äntligen känns det som att det händer nånting här, att vi faktiskt bygger och inte bara river. Det första fönstret sitter nu nämligen till slut på plats. Det har tagit längre tid än vi hoppats på, men så var det inte helt lätt heller. Så här såg det ut utvändigt innan vi bytte. 

Fönstret utvändigt före byte.

Fönstret utvändigt före byte.

Och invändigt.

Fönstret invändigt före byte.

Fönstret invändigt före byte.

Att förstå hur det befintliga fönstret var fäst var det första luriga. Vi rev bort foder, rev bort smygen, rev bort isolering men lyckades ändå inte se några skruvar eller spikar. Men till slut kom de fram i alla fall, bakom den yttre smygen. Efter att ha fått ut fönstret kunde vi börja leta reda på det gamla hålet. Tidigare har det suttit ett ca 150×100 cm stort fönster här, men som ni ser på bilden så var det befintliga betydligt mindre. Det gick dock bra att hitta det ursprungliga hålet och till vår glädje stämde alla våra beräkningar av storleken på hålet som vi gjort utifrån gamla foton och bågar. Så här såg det ut när vi fått fram hålet. 

Det ursprungliga fönsterhålet.

Det ursprungliga fönsterhålet.

Efter att ha fått fram hålet kunde vi också för första gången se litegrann av timret och hittade då både gammal tapet samt en stänkmålning direkt på timret. På ena sidan av fönstret fanns den gamla gåten och svärdet kvar som stabiliserat stommen i fönsteröppningen. Den var dock inte lika hög som fönsterhålet i sig (ca 100cm istället för 150cm) vilket tyder på att fönstren ursprungligen varit ganska låga och det stämmer bra med att bottenvåningen ska vara från 1700-talet då man vanligtvis hade ganska låga fönster. Att få in karmen i hålet var inga problem men att få den helt rak så att fönsterbågarna faktiskt går öppna var svårare men nu sitter fönstret i alla fall där.

Det nya fönstret.

Det nya fönstret.

Det nya fönstret har verkligen gjort skillnad, man får genast en känsla av husets ålder tack vare storleken, de smäckra profilerade bågarna, beslagen osv. Och ändå är även detta ett modernt treglasfönster. De befintliga fönstren sitter alla en bit in i fasaden men det nya har vi satt i liv med fasaden, såsom det var ursprungligen. Eftersom huset är rejält tilläggsisolerat utvändigt innebär dock detta att fönstret faktiskt inte sitter i timmerstommen längre, utan i reglingen på utsidan vilket känns lite underligt men ser fint ut. Det innebär också att vi får en ca 25 cm smyg på insidan så det blir inga problem med att få plats med blommor och annat…Nu fattar bara foder på in- och utsida, isolering samt den invändiga smygen. Men innan dess ska vi byta två fönster till i köket och de kan nog bli lurigare eftersom de inte sitter på ursprunglig plats.

Annons

4 kommentarer

Under Fönster, Köket

4 svar till “Första fönstret på plats

  1. Asta

    Rätt fönster gör så himla mycket för utseendet på huset. Jag tyckte själv att vår hus gick från fult till fint när vi bytte ut 70-tals fönsterna till korspostfönster. Det känns liksom bra i hjärtat. Fint att få ut fönsterna också. Fönstergluggar som det blir när folk tilläggsisolerat är så nedrigt fult.

    • Kan bara instämma. Och efter allt jobb och alla problem vi haft med att renovera fönstren känns det så bra att det blir så fint nu när vi får in dem.

  2. Eva F

    Åh, så fint det ser ut ! Vad ni har jobbat! Känner att jag snart måste komma förbi och titta. Är ni hemma på midsommardagen? Ses vi kanske på midsommarafton hos Micke och Lena?

    • Vi firar midsommar hos brorsan i Umeå men är tillbaka på midsommardagen, vet inte när dock. Men ni är ju välkomna när som helst i sommar bara vi är hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s