Vad blir det för färg?

Nu har det första fönstret fått sina foder på plats. Än så länge är de bara grundmålade med zinkvit linoljefärg från Engwall & Claesson, men nu är det hög tid att börja tänka på färgsättningen. Fönstren blir som ni redan vet engelskt röda men vad blir då resten av huset?

Det första fönstret har fått foder.

Det första fönstret har fått foder.

Vi vill gärna ge huset en tidstypisk färgsättning från 1800-talets senare del men det får också gärna vara en färg som huset nån gång varit. Huset har genom århundradena haft tre olika färgsättningar vad vi kunnat komma fram till. Den första färgsättningen när huset fått sin panel i slutet av 1800-talet tycks ha varit ljusgrått med en dragning mot grönt. Under 1990-talet var grannhuset målat i en sådan kulör och vi tror att den färgen kan stämma rätt väl med hur vårt hus såg ut, förutom att våra fönster var vita och inte gula.

Grannhusets gröngrå färgsättning under 1990-talet.

Grannhusets gröngrå färgsättning under 1990-talet.

På 1950-talet byttes panelen på vårt hus och det målades då med zinkvit linoljefärg och fönstren blev då rödbruna. Familjen blandade själva färgen efter att ha köpt en säck med zinkvitt pigment.

Vårt hus på 1950-talet, vitt med rödbruna fönster.

Vårt hus på 1950-talet, vitt med rödbruna fönster.

1986 målades huset om tidstypiskt herrgårdsgult med vita fönster och knutar. Eftersom vi nu har målat fönstren röda kanske ni redan har räknat ut att huset kommer att bli vitt. Vi valde vitt eftersom vi inte ville kopiera grannhusets färgsättning (även om det nu har målats om mörkgrått). Vi vill dock ge den vita färgsättning en mer 1800-talstappning så det blir brutet vitt (S1502-Y) och knutar och foder blir grå (S2502-Y). Det är i alla fall tanken just nu, det finns ju alltid utrymme att ändra sig eftersom det kommer att dröja ett bra tag innan vi målar fasaderna. Men till fodren planerar vi att köpa Ottossons varmgrå linoljefärg som är just 2502-Y. Eftersom vi byter foder så kan vi måla med linoljefärg på dem efter att ha hyvlat virket först (något som vi redan fått höra flera gånger att vi är dumma som gör men så ska det vara med linoljefärg). Fasaderna är dock målade med plastfärg så det blir till att fortsätta med det där.

Annons

2 kommentarer

Under Fasaden, Fönster

2 svar till “Vad blir det för färg?

  1. Ja, det där med färg på huset är inte så lätt. Vi har också ett gult och vitt hus. Vi hade mycket funderingar på om vi skulle ändra det eller inte. I vårt fall kan vi konstatera att huset troligen varit först beige sedan mörkgrönt och till sist gult. Mörkgrönt ville vi defintivt inte ha, men vi funderade lite på den beiga, men tills sist orkade vi inte ge oss på hela färgsättningen efterso vi visste att det skulle ta oss flera år att fixa fasaden (eftersom vi byter fönster och går igenom panelen bit för bit allt eftersom vi hinner) och då ville vi inte ha ett spräckligt hus under så lång tid. Ska bli spännande att se vad det blir. Vi har ett grannhus som är lite som er grannes fast det gråa är nog lite mörkare och lite mjukare, men de har vita foder och röda fönster och jag tycker det är supersnyggt. Men vitt och varmgrått är säkert också fint. Varmgrå är en fin färg.

    • Ja, det där med att fixa fasaden bit för bit och få ett spräckligt hus under flera år är något som bekymrar oss med men som vi hoppas vi kan stå ut med. Många gamla herrgårdar här i Västerbotten är brutet vita med varmgrå detaljer och det känns som att den färgsättningen kommer att passa vårt hus perfekt. Den herrgårdsgula färg det är nu gör att huset verkligen ser ut som 1980-tal, många tror tom att det är nybyggt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s