Fönsterplacering och fönsteröverstycken

Renoveringen fortsätter gå sakta (men säkert?) pga av diverse sjukdomar, resor, besökare mm. Det senaste är att vi fått upp fönsteröverstyckena på de fönster vi bytt ut. Vi har försökt återskapa de triangelformade överstycken som fönstren hade vid sekelskiftet 1900 utifrån fotografier vi har. Alla tre köksfönstren sitter nu på plats så det blir inga fler fönsterbyten i år. Nästa år blir det ett nytt rum och nya fönster. De två köksfönstren som sitter på gaveln fick vi fundera över en del över hur vi skulle placera dem. När vi började renovera satt de ihop, som bilden nedan visar.

Fönstrens placering 2012.

Fönstrens placering 2012.

Egentligen skulle vi vilja sätta dem i ursprungligt läge, rakt under övervåningens fönster men det går tyvärr inte eftersom det är en vägg i vägen.  Så här var fönstren placerade från början:

Fönsterplaceringen på gaveln innan renovering.

Fönsterplaceringen på gaveln innan renovering.

Vi beslutade oss till slut för ett mellanting så nu sitter fönstren med ungefär en halvmeters mellanrum. Så här ser det ut nu!

De nya köksfönstren med överstycken på plats.

De nya köksfönstren med överstycken på plats.

Tycker det blir riktigt bra med de nya fönstren, ett lyft både in- och utvändigt.

Annons

4 kommentarer

Under Fönster

4 svar till “Fönsterplacering och fönsteröverstycken

  1. Asta

    Det kommer att bli jättefint när ni fixat alla fönsterna så. Fönster gör så himla mycket för utseendet. Vi har låtit hyvla upp likadana dropplister och underliggare som fanns på fönsterna på vårt hus. Det är roligt när man kan återskapa lite av det osm en gång funnits.

  2. Ja, det blir verkligen jättebra. Synd bara att det ska ta så lång tid… Men att renovera och byta arton fönster måste väl få ta den tid det tar. =)

    • Ja ska man jobba och tjäna pengar också så tar det sin lilla tid. Vi har snart bytt femton och det har än så länge tagit tre år. Eller tre somrar. Idag ska det siste gamla fönstret åka ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s