Fönstersmyg

Nu börjar det verkligen ta sig i köket! De senaste veckorna har vi ägnat mycket tid åt fönstren. Smygen är färdig, fodren uppsatta och målning påbörjad. Mycket tid har också gått åt till att fundera på detaljerna. Ska kanterna vara fasade? Ska fodren sitta i liv med smygen eller inte? Hur ska fönsterbänken vara utformad? Vi har försökt återskapa fönstrens tidigare utseende så gott det går utifrån de få bilder som vi har och så här ser resultatet ut:

Smygen, fodren och fönsterbänken före målning.

Smygen, fodren och fönsterbänken före målning.

Kanterna på smygen är slipade så de har en mjuk rundning. Tyvärr gjorde vi misstaget att i rena farten även runda kanten mot fönsterbänken… Fodren sitter en bit från smygens kant eftersom det var svårt att få det snyggt om vi satte dem i liv.

Fönsterbänk.

Fönsterbänk.

Fönsterbänken består av en enkel bräda, ingen profil, inga konsoler under, precis som det var här i huset tidigare. Brädan går ut en bit bredare än fodren och har rundade hörn. Här har vi spacklat igen den kant vi av misstag rundade till…

Fönstret grundmålat.

Fönstret grundmålat.

Vi målar fönstersmygen och fodren med samma färg som panelen, dvs Ottossons gräddtonade linoljefärg. Att måla med linoljefärg på mdf var ingen lek. Det svåraste var att dra ut färgen ordentligt men förhoppningsvis har vi lyckats. Annars kommer vi snart se att färgen skinnar sig och då blir det inte roligt…

Annons

3 kommentarer

Under Fönster, Köket

3 svar till “Fönstersmyg

  1. Vad fint det blir! Det är så kul att följa er förvandling! Och god smak har ni också :-). Jag blev bara nyfiken på det du skrev om att måla med linoljefärg på mdf…är det så att färgen inte fastnar? Eller har den svårt att fastna på underlaget? Har aldrig provat det själv, tänkte att det var bra att veta.
    /Elisabeth
    http://www.tellenbachsgard.se/blogg

    • Tack Elisabeth! Det värmer! Färgen tycks fästa bra på mdf:en, det är mer att det suger fast väldigt fort i underlaget och därmed är svårt att styrka ut, i alla fall det första varvet. Därmed tog det också längre tid för det första varvet att torka (över två dygn). Vi har målat tre varv nu och det har gått mycket lättare de två andra varven men det täcker ganska dåligt så det kan nog bli två varv till för att det ska bli riktigt bra.

  2. Jag såg just att jag skrev lite tokigt…jag menade ju om färgen hade svårt för att torka. Men nu fick jag ju svar på det också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s