I valet och kvalet

De senaste två-tre veckorna har köksrenoveringen stått rätt stilla eftersom hela familjen drabbats av en segdragen förkylning. Men ligger man i sängen med lite ork att göra något annat så kan man i alla fall fundera på renoveringen. Det börjar snart bli dags att bygga köksinredningen (hoppas vi i alla fall). Vi har tidigare visat er i det här inlägget hur vi planerat bygga skåparna. Sen dess har vi dock tänkt om en del. Det började med att rörmokaren tyckte det var lite väl långt att dra om avloppet 2 meter, inte omöjligt men inte heller optimalt. Så då beslutade vi oss snabbt för att byta plats på skafferi och diskbänk vilket innebar att avloppet bara flyttades en halvmeter.

Sen började vi fundera på om det kanske är dumt att ha spisen så nära fönstret och hur det skulle bli om vi åter igen byggde ett vinkelkök, som tidigare. Vi har hela tiden egentligen varit inställda på att bara ha inredning längs med en vägg, men innan man har börjat bygga något kan man ju i alla fall leka med tanken på fler lösningar. Så det är vad vi har gjort. Vi har provat oss fram i Ikeas kitchenplanner-verktyg, inte något superprogram direkt men man får i alla fall nån slags bild av hur det skulle kunna bli. Sen stämmer ju inte Ikeas standardsortiment det minsta med hur vi tänker oss våra skåpar, men det får duga som illustration. Dessa är de tre lösningar vi nu velar mellan:

Förslag 1.

Förslag 1.

Förslag 1 har inredning enbart längs med en vägg, som vi tänkte från början. Den vita klumpen till vänster är skafferiet.  Bilden är väldigt blek så det är svårt att se allt, tex är det ett överskåp även till vänster om fönstret vilket man bara kan ana med bästa vilja.

Förslag 2.

Förslag 2.

Förslag 2 är ett vinkelkök där skåparna fortsätter runt hörnet och en fläkt är gömd inne i ett skåp.

Förslag 3.

Förslag 3.

I förslag 3 är det inga skåpar ovan spis, utan bara en fläktkåpa. Här har vi även satt in ungefär var kyl/frys kommer (den blir fristående). Nu gäller det bara att bestämma sig. Ni får gärna lämna era tankar och kommentarer, kanske det kan hjälpa oss välja!

Annons

8 kommentarer

Under Köket

8 svar till “I valet och kvalet

 1. Eva Fahlgren

  Jag tycker att alternativ 3 ser väldigt fint ut 🙂 Bra med lite utrymme mellan diskbänk och spis. Det blir säkert jättebra vilket alternativ ni än väljer 🙂

  • Tack Eva! Ja, jag tror också att det blir bra i slutändan, vad vi än väljer. Efter ett tag kommer man att glömma bort alla olika alternativ man gick igenom och bara vara nöjd över att ha ett nytt kök. Men som det är med allt man gör själv blir man väldigt fokuserad på detaljerna när man är mitt upp i det…

 2. Lina

  Roligt att få välja allt från början! Det ska bli spännande att se hur det blir! Jag saknar verkligen mer bänkyta i vårt kök så jag skulle nog definitivt köra på ett vinkelkök som ger bra ytor och möjlighet för flera att jobba i köket samtidigt!

 3. Asta

  När jag tittar på era förslag så kan jag inte låta bli att undra om ni förutom att tänka på hur det ser ut har gjort en lista på vad ni behöver/vill ha? Om jag utgår helt och hållet ifrån mig själv (vilket är det man behöver göra) så tycker jag att alternativ 1 går helt bort. Ingen yta till höger om spisen (när vi flyttade in i vårt hus låg spisen i direkt anslutning till vasken – urkasst). Hur man än tänker så kommer ni säkert att vilja ha en yta där när det kommer till realiteterna. Jag ser inte heller någon vettig arbetsyta (visst – lite yta till vänster om spisen, men eftersom det är den enda ytan kommer den att vara ockuperad) och jag undrar var diskmaskinen ska vara?
  Alternativ två och tre är bättre, där finns i alla fall lite arbetsyta. Jag tycker inte ni ska ha fläkten inne i skåpet (för mig som gammalt lägenhetsbarn är det för mycket 70-tal) alltså tycker jag att alternativ 3 är bättre än alternativ 2. I alla alternativet undrar jag över kyl och frys. Ni ska ha en delad eller? Räcker det verkligen? Vi är bara två, men behöver definitivt en större frys än så. Men det är väl för att vi köper stora partier kött eftersom vi köper ekologiskt från bonden. Ni kanske inte har samma behov av en större frys. Däremot så saknar jag en avställningsplats bredvid kylen. Något som jag tycker behövs.

  Och en fundering till. Om ni nu vill göra ett kök över ett hörn, varför kan ni inte hellre fortsätta på andra sidan skafferiet istället för det hållet ni ritat.
  Något i den här stilen.

  http://www.gysingekok.com/site/Foton_pa_parlspontskok_%28nya_foton%21%29.html#13

  Jahapp – lite funderingar i alla fall.

  • Det var många tänkvärda punkter, tack Asta! När vi började planera köket gjorde vi självklart upp en lista med vad vi vill ha, och vad vi behöver och vi tycker själva att vi har lyckats få med det mesta på den listan. Diskmaskinen kommer att hamna till vänster om vasken under diskbänken i alla tre förslag och arbetsytan är större än vad man kan tro utifrån dessa bilder. Bänkytan framför fönstret är 1 1/2 meter lång vilket vi tycker räcker gott eftersom vi är såna som gärna använder köksbordet till arbetsyta också. Vi kommer att ha en delad kyl/frys, eftersom vi har en frysbox så ser vi inget behov av ett separat frysskåp i köket. Sen ser man bara halva köket på bilderna, i den del som inte syns kommer det att finnas ett serveringsskåp intill kylen så där kommer också finnas avställningsyta. Vi har lekt med tanken att bygga vidare bredvid skafferiet som i dina länkar men kommit fram till att vi inte vill det eftersom vi vill att skafferiet ska synas mer och inte byggas in av andra skåpar. Placerar vi spisen som i bilderna kan vi dessutom använda befintlig fläktkanal och det är ju alltid en fördel…

 4. Ingen fara! Vi ville ju ha kommentarer för att få hjälp med det här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s