Om linoljefärg

När vi målar använder vi oss nästan alltid av linoljefärg och det har vi gjort i över tio års tid nu. Ibland har vi testat andra produkter som plastfärg och alkydoljefärg, bara för att kunna jämföra och veta vad det är vi ratar men linoljefärgen har alltid gått segrande ur de jämförelserna för oss. Under de år som gått har vi prövat oss fram med lite olika metoder och fabrikat på linoljefärgen. När vi började med linoljefärg använde vi oss av färg från Engwall & Claesson som vi alltid spädde ut med balsamterpentin, olika mycket beroende på vilket varv vi skulle måla.

Vårt fd sommarhus. Allt vita detaljer utvändigt målade vi med bruten vit linoljefärg från Engwall & Claesson.

Vårt fd sommarhus. Allt vita detaljer utvändigt målade vi med bruten vit linoljefärg från Engwall & Claesson.

Efter en tid började vi uppleva att Engwall & Claesson innehöll ganska mycket lösningsmedel så då gick vi så småningom över till färg från Gysinge. I samma veva började vi då istället späda färga med kokt linolja istället för terpentin. Det fungerade precis lika bra men kändes betydligt hälsosammare.

Köket i sommarhuset målades med gullockra linoljefärg från Gysinge.

Köket i sommarhuset målades med gullockra linoljefärg från Gysinge.

För ett par år sen blev det möjligt att köpa linoljefärg från Ottossons här i stan och eftersom vi får hem färgen direkt om vi köper den har vi övergått till Ottossons numera. Vi upplever att deras färg har ganska lös konsistens och därför har vi nu helt slutat spä ut färgen. Det fungerar jättebra, vi har inga problem med att färgen blir för tjock eller torkar för långsamt eller något sånt. Att spä ut färg är ett relativt nytt påfund, förr sade målarna om linoljefärgen att den skulle vara så tjock att penseln kunde stå i den… Annat är det idag.

Annons

4 kommentarer

Under Övrigt

4 svar till “Om linoljefärg

  1. Jag tänker mig att linoljefärg ska vara lika även om man använder olika märken, men så verkar det inte vara tydligen. Jag har mest använt Gysinge och Engwall & Claesson…men här i Umeå är det svårt att få tag på linoljefärg och jag har bara hittat det senare märket, så det har mest blivit det. Men du har rätt i att det skulle kännas hälsosammare att späda med linolja än terpentin. Kanske får börja beställa på nätet istället…

    • Jag tror inte det spelar någon roll vilket fabrikat på linoljefärg man använder, det går alltid späda den med kokt linolja istället för terpentin eftersom det är det bindemedlet den är gjord på. Och om jag målade nånting utvändigt skulle jag fortfarande välja Engwall & Claesson eftersom den står emot mögel bättre pga (eller tack vare) sina tillsatser. Invändigt känns det dock hälsosammare med något annat fabrikat.

  2. Vi funderar på att måla huset i Frostkåge (1:16) med linoljefärg. Det är elva år sedan huset målades senast. Skrapning av fönster och fasad har påbörjats. Om vi får bestämma så går vi ifrån den vita färgen till rött när den tidigare färgen inte hållit måttet. Huset står i ett rätt utsatt läge för sol och vind. Vi är också intresserade att svänga förbi och kolla på ert projekt.

    • Kul att ni väljer att måla om med linoljefärg! Glöm inte bort att kolla vad det är för färgtyp som sitter på fasaden bara, eftersom linoljefärg inte fäster på plastfärg. Är det plastfärg måste ni renskrapa helt för att det ska fungera att måla om med linoljefärg. Vårt projekt är ju bara i startgroparna än så länge så jag tror att det skulle vara mer intressant för er att komma förbi när vi har hunnit lite längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s