En planlösningsfråga

Nästa steg i renoveringen blir att göra om dörröppningen mellan köket och hallen. 1986 gjordes denna öppning om till ett brett valv placerat något förskjutet från väggens mitt. Vi  kommer att göra om det till en smalare öppning med rakt avslut istället för ett valv men har haft lite svårt att bestämma hur vi ska placera dörröppningen, och har två olika alternativ som båda har sina fördelar. Det ena alternativet är att placera öppningen mitt på väggen. Detta skulle innebära att öppningen hamnar mitt mellan det ena köksfönstret och hallfönstret och gör att vi får utsikt mot trädgården och öster från köket vilket skulle vara väldigt trevligt. Detta skulle också innebära att vi får ett rätt stort kapprum medan vi får behålla den lilla WC som idag finns i bottenvåningen. (Ni får ursäkta röran på bilderna)

Med dörröppningen placerad mitt på väggen.

Med dörröppningen placerad mitt på väggen.

bottenplan 2012 - Copy

Dörröppningen placerad mitt på väggen mitt emot hallfönstret, WC oförändrad.

Det andra alternativet skulle vara att behålla dörröppningen ungefär i samma läge som idag, bara göra den smalare. Då skulle vi ha möjlighet att bygga ut WC:n och flytta in duschen som idag finns i tvättstugan dit. Då skulle hallfönstret hamna inne i badrummet istället medan kapprummet blir ganska litet.

planlösning 130815 - Copy

Dörröppningen placerad förskjuten med plats för större badrum.

Med dörröppningen placerad till vänster om väggens mitt.

Med dörröppningen placerad till vänster om väggens mitt.

 Frågan är vilket alternativ som blir bäst för just oss?

Annons

2 kommentarer

Under Kapprummet, Köket, WC

2 svar till “En planlösningsfråga

 1. Vad som passar er familj bäst är nog bara ni som vet!

  Fördelen med stor farstu är att man får undan skor, behöver inte kliva över/på som man får göra inte är en familj med superordningsamma medlemmar.
  Entrén är det första gäster ser, ordning, ljus och luft är positivt.
  Lilla wc blir gästtoa och extra familjetoa då det är kö till badrummet på mornarna.
  Har ni dusch/bad på annat ställe i huset? Med fönster? I så fall kanske det räcker? Fint att se ut genom farstun från matplatsen. (Kommer dörren som ses i bild att ersättas med fönster?
  En praktisk sak: det är inte så funktionellt att ha duschen vid toadörren. Det blir lätt blött för näste man som ska använda wc efter att duschen använts. En vägg eller skärmvägg förhindrar det, men knappast ett draperi. Duschkabin är inte så kul (tycker jag).

  Det är inte lätt att säga vad som är bäst då jag som läsare inte har helhetsbild. Var finns tvättstugan nu? Kan man gå ut direkt från den och hänga kläder utomhus sommartid? Var finns badrummet? Hur fungerar huset om någon bryter benet eller blir långvarigt rörelsehämmad – även sådant är bra att ha i tankarna.
  Lycka till!

  • Stort tack för dina tankar! Det var verkligen många bra tänkvärda saker och mycket av det du säger är sådant som vi själva varit inne på också. Som att ett stort kapprum är mer värdefullt för vår familj än ett större badrum när vi har ett ytterligare stort badrum (med både badkar och dusch) på övervåningen. Tvättstugan och wc:n ligger på var sin sida om farstun och tvättstugan har en egen entré, vilket i och för sig var en av anledningarna till att vi kände att vi inte ville ha duschen där inne. Dusch har funnits i tvättstugan sedan renoveringen 1986 men har i princip aldrig använts, förmodligen just av den anledningen. Vår förhoppning är att vi ska kunna få till så att vi faktiskt nyttjar duschen nere också, den dag vi har tonåringar i familjen kan nog det behövas.=) Ytterdörren som man ser på bilderna kommer så småningom att sättas igen eftersom vi planerar att sätta in en pardörr mitt på framsidan såsom huset tidigare hade. Fönstret kommer också att få tillbaka sin ursprungliga placering vilket är strax till höger om den nuvarande ytterdörren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s