Linoljefärg vs plastfärg

På senaste tiden har renoveringen verkligen gått på sparlåga här hos oss men nu när sommaren kommer hoppas vi att den kan ta fart igen. Lite mer panel har kommit upp i köket och även lite golvlist men annars är det mest fönsterrenovering som har ägnats tid åt. Så fort det blir lite varmare är tanken nämligen att vi ska byta fönster i kapprummet.

Fönster renoverat med modernt färgsystem.

Fönster renoverat med modernt färgsystem.

När vi började renovera fönster till huset valde vi att använda ett modernt färgsystem därför att fönstren vi renoverar är från 70-talet och är behandlade med någon form av bets som vi var oroliga att linoljefärg inte skulle fästa på. Så här i efterhand ångrar vi oss dock jättemycket. Färgen har inte alls fungerat tillfredsställande. Redan under pågående renovering upptäckte vi flera egenskaper hos färgen som vi inte alls var nöjda med. Till att börja med så visade det sig att färgen innehöll plast fast detta inte redovisas i innehållsförteckningen och vi verkligen hade letat efter en ren oljefärg. Detta ser man genom att färgen bildar kratrar när man målar på den för tjockt, något som är typiskt för plastfärg. För det andra så har färgen även en egenskap att den flyter ut för att den ska bli så slät som möjligt. Detta innebär att det är väldigt svårt att få en bra kant när man målar ut på glaset, även om man tejpar. När man försöker skrapa bort färg från glaset lossnar dessutom stora färgsjok hur försiktig man än är, också något som är typiskt för plastfärg. För det tredje så har färgen även väldigt svårt att fylla i sprickor i träet, den lägger sig liksom bara utanpå. Detta var några saker på som vi störde oss på under själva renoveringen. Nu när fönstren har suttit på plats i två år börjar vi se andra saker som upprör.

Flagnande färg på fönsterkarmen.

Flagnande färg på fönsterkarmen.

FullSizeRender (2)

 

På håll ser fönstren jättefina ut, men när man synar dem närmare upptäcker man att färgen längst ner på karmen redan har börjat spricka och flagna. Det är så pass illa att färgen måste skrapas bort där och målas om. Detta kan bero på underlaget, att trots att denna färg ska fästa så bra så gör den inte det, precis det vi oroade oss för med linoljefärg. Hur som så ångrar vi oss verkligen nu att vi valde att inte använda linoljefärg som vi alltid har gjort tidigare, så hädanefter blir det bara linoljefärg på våra fönster och ingenting annat. Och efter att ha renoverat det första fönstret med linolja så känns det redan så mycket bättre, nu är det bara att vänta och se hur det fönstret står sig mot de andra när det väl sitter på plats i huset.

Annons

4 kommentarer

Under Fönster, Kapprummet

4 svar till “Linoljefärg vs plastfärg

  1. Hej, hur vet du att färgen innehåller plast om det inte står i innehållsförteckningen? Är nyfiken eftersom vi har samma problem med vår fasad. Vi funderade också på linoljefärg då för 7 år sen, men valde oljefärg istället. Det tog inte många år så har den börjat släppa. Och vi är inte så sugna på att ta bort all färg igen och börja om… Men det vore ”kul” att veta om vår färg också innehåller plast.

    • Olika färgtyper har ju olika egenskaper, tex så brukar oljefärg skinna sig när den målas för tjockt till skillnad från plastfärg som då bildar små kratrar vilket är vad vår färg gjort. Det syns även på hur färgen lossnar vilket sker i stora sjok när det är plastfärg istället för små flagor som oljefärgen gör. Sen finns det ju även lite olika test man kan göra själv för att avgöra vad det är för färgtyp man har. Man kan tex ta lite T-sprit på en bomullstuss och gnida på färgen, om den då löser upp sig så är det plastfärg. Oljefärg däremot löser upp sig med lut, men det gäller allstå både linoljefärg och alkydoljefärg.

  2. Jag har en egen teori varför vår färg släppt och det är att panelen var för torr när vi målade. Det är söderväggen och vi tog bort all färg med speedheater. Visserligen har vi grundmålat, men jag tror träet hade behövt typ linolja bara för att mättas först. Men det är ju inget tips jag läst eller hört om någonstans. Det är lätt att vara efterklok…men vi skulle också ha valt linoljefärg om vi gjort jobbet idag…

    • Det är ju inte omöjligt. Det finns experter som säger man ska vattna fasaden (!) innan man målar den med rödfärg tex, så visst kan det finnas lägen när även andra färgtyper kräver en mättad panel för att fästa ordentligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s